Stiri din intreaga lume

vineri, 7 septembrie 2007

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit în Parlament

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a ţinut joi un discurs în Parlamentul de la Bucureşti, primul de la ultimul raport al executivului european.
Mesajele lui Jose Barroso au fost despre aderarea României - care este deja o poveste de succes dar eforturile trebuie continuate, despre necesitatea ca parlamentarii să se implice în procesul de adaptare a României cât şi despre alegerile europalamentare, care sunt importante pentru ca mesajul României să fie auzit.

Legislaţia ar fi bună, dar nu e aplicată

După ce a enumerat elementele care ar face din aderarea României o poveste de succes - de la contribuţia la securitatea europeană, la politica energetică a Uniunii Europene sau la combaterea crimei organizate - preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a reluat mesajul ultimului raport european: România e abia la faza la care a adoptat o legislaţie potrivită, dar mai are de lucru pentru a o pune în aplicare, în special în domeniul justiţiei.

"Aşa cum ştiţi, procesul de integrare e un drum lung. Legislaţia e esenţială dar nu e sfârşitul poveştii. Acum ar trebui să vă concentraţi pe implimentarea reformelor, în special a celei din domeniul justiţiei, combaterii corupţiei şi crimei organizate”.

“Un angajament politic ferm şi implimentarea reformelor sunt încă necesare pentru a arăta cetăţenilor Uniunii Europene şi statelor ei că obiectivele fixate vor fi atinse şi măsurile concrete vor fi puse în practică", a subliniat Jose Manuel Durrao Barroso.

Reforma economică

Un accent deosebit a fost pus de către preşedintele Comisiei Europene şi pe reforma economică, despre care Bruxellesul a evitat să vorbească până acum în rapoartele sale.

Domnul Barroso a subiniat că reforma economică va garanta o bună folosire a fondurilor structurale, pe care România le va primi de la Uniunea Europeană.

Şeful executivului european a mai recomandat stimularea investiţiilor şi diminuarea birocraţiei.

Protecţia minorităţii rome

La fel de ieşit din comun pare şi apelul şefului Comisiei Europene pentru protecţia minorităţii rome.

Permiteţi-mi să vă reamintesc foarte sincer că una dintre provocările cheie pentru Uniunea Europeană extinsă e nevoia de o abordare coerentă şi eficientă pentru integrarea minorităţilor, bazată pe egalitate, nediscriminare şi respectul drepturilor omului. Mioritatea romă, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană, are nevoie de o atenţie specială", a declarat Jose Manuel Durrao Barroso.

A doua parte a discursului înaltului oficial european s-a construit pe nevoia de dialog între parlamentele naţionale şi instituţiile europene, pe de-o parte, şi cetăţeni, de cealaltă parte.

Preşedintele Comisiei Europene le-a recomandat parlamentarilor români să explice Uniunea Europenă, în mod realist, cu aspectele bune şi cele mai puţin bune.

"Nu faceţi promisiuni pe care Uniunea Europeană nu le poate ţine", mai ales nu în campania pentru europarlamentare, a sugerat Jose Manuel Durrao Barroso.

Relaţiile României cu Republica Moldova

În fine, în ultima parte dedicată întrebărilor şi răspunsurilor, şeful executivului european a mai abordat un subiect mai puţin comentat până acum de Bruxelles.

El s-a referit la relaţiile României cu Republica Moldova, lăsând să se înţeleagă că, deşi Bruxellesul recunoaşte relaţiile speciale între cele două ţări, preferă să discute pe o singură voce în acest caz.

Republica Moldova - a declarat în acest context Barroso - nu este pregătită acum pentru a deveni candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
posted by admin at 00:05

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home